Tadilat ve dekorasyon, evinizi veya iş yerinizi yenilemenin harika bir yoludur. Yenilenmiş bir mekan, daha modern, kullanışlı ve güzel hale gelir. Ancak, tadilat ve dekorasyon yaparken birçok detayı göz önünde bulundurmanız gerekir. İşte, adım adım tadilat ve dekorasyon yapma süreci:
1-Planlama
Planlama belkide tadilatı bitirmek anlamına gelir.Doğru düzgün ve net bir planlama ile çok zor bir tadilat çok kolaylaştırılabilir.Planlama tadilat dekorasyon işinde en önemli parçadır.Tadilat ve dekorasyon işlemlerine başlamadan önce, mevcut durumu değerlendirmek ve hedeflerinizi belirlemek için iyi bir planlama yapmanız gerekir. Mevcut alanı ve dekorasyonu değerlendirin, yenilemek istediğiniz özellikleri belirleyin ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun. Bu aşamada, tadilat ve dekorasyon işlerini kimin yapacağına da karar vermeniz gerekmektedir.Palanlama da yapılacak tadilat dekorasyonun süresi niteliği herşey netleştirilir.Planlama olmayan bir tadilat dekorasyon işinde işin bitme tarihi belirsiz ve üzücüdür.
2-Bütçe
Tadilat dekorasyon işlerinde önemli bir iş bölümü de bütçedir.Bazen müşteriye anlamsız ve gereksiz bir iş kaleminden kurtararak veya bir öneride bulunarak bütçesini rahatlatabiliriz.Örneğin bir duvar kaplaması yapılacak bu ürün masiften yapılırsa 3 birim fakat kaplamadan yapılırsa 2 liraya mal olur haliyle görüntü yakalanır.Malzeme detayı değiştiği için bütçede düşer müşteride burada bütçesini kaliteli = ekonomik hale getirir. Tadilat ve dekorasyon projesi yaparken, bütçe yönetimi çok önemlidir. İşlemi yapmak için ayrılan bütçenin, işin tamamlanması sırasında ne kadar harcanabileceğini planlayın. Ayrıca, malzeme ve işçilik maliyetlerini de hesaplamayı unutmayın.Aynı zaman da günümüz şartlarında işe başlamadan teklif verilip işe başladıktan sonra maliyet analizlerinde inanılmaz sapmalar olabiliyor.Bu sorunların önüne geçmek için erken malzeme bağlantısı yapılarak sorun ortadan kaldırılabilir.
3-Tasarım
Tasarımı yapacak olan tasarımcı – mimar mutlaka önden iş sahibi ile fikir alışverişi yapmalıdır.Bu fikir alışverişi yapıldıktan sonra tasarımın temelleri oluşturulur.Tasarım yapılırken mekanın maksimum verimli kullanılması amaçlanır.Aynı zamanda estetik ve göze hoş gelen bir tasarım ortaya çıkarılmalıdır.Tadilat ve dekorasyon işlemlerinde tasarım oldukça önemlidir. Yenilenmiş alanın tasarımı, mekana yeni bir görünüm kazandırır. Tasarım aşamasında, mekanın kullanım amacına göre, renkler, mobilyalar ve aksesuarlar seçilir.Renkler ve aksesuarlar çok önemlidir.Mekanın ferah ve kullanışlı olmasını renkler ve mobilyalar ile tamamlayabilirsiniz.
4-Malzemelerin seçimi
Malzeme seçimi yapılırken aslında ilk madde de yazdığımız planlama ve bütçe burda birbirlerine zincir ile bağlı bir diziyi oluşturur.Bunun nedenide iyi bir planlama , iyi bir bütçe , iyi bir tasarım ile beraber birleştiği zaman aslında bütün malzeme detayları netleşmiş olur geriye sadece somut olarak malzeme renk ve detayı seçilecektir.
Tadilat ve dekorasyon
işlemleri için doğru malzemelerin seçimi çok önemlidir. Kaliteli malzemeler, işin dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü açısından önemlidir. Ayrıca, tasarımın güzel görünmesi için malzemelerin kalitesi de önemlidir.
5-İşin başlaması
Tadilat ve dekorasyon işlemleri sırasında, doğru işçilerle çalışmanız önemlidir. İşçilerin işi, zamanında ve kaliteli bir şekilde yapması gerekmektedir. Ayrıca, iş sırasında güvenliği de göz önünde bulundurun.Tadilat dekorasyon işlerinde işi ehil olan ve sürekli çalıştığını ekiplerle çözmeniz tadilat işinizi kolaylaştıracaktır.İşin başlaması için iyi bir iş programı yapılmalıdır.Tadilat dekorasyon işinin çok pahalı bir organizasyon olmaması için iyi bir iş programı ,iyi bir ekip ve iyi bir tasarım ile olacaktır.Bu kriterler bir araya geldiğinde işin başlaması için bir neden olmayacaktır.Tadilat dekorasyon işlerinde iş iki bölümde olmaktadır.
A-) Üretim ;
Tadilat dekorasyon işlerinde mekanda yapılan işlerin dışında bir de üretimde yapılan işler vardır.Bu işler mobilya üretimleri , pencere pimapen üretimleri , iç ve dış kapı üretimleri gibi kalemleri kapsamaktadır.
B-) Montaj ;
Tadilat ve dekorasyon
işlerinde montaj kısmıda üretimi yapılan iş kalemlerinin mekan içinde montajının yapılması gereken işlerdir.Bu işlere ilave olarak alçıpan , alçı sıva , boya , seramik , parke , süpürgelik gibi iş kalemleri de montaj grubuna girmektedir.Bu iş kalemleride mekanda yapılmaktadır.
6-)Tamamlama
Tadilat ve dekorasyon işlemleri sırasında, işin tamamlanması için bir bitiş tarihi belirleyin. Bu, işin zamanında tamamlanmasını sağlayacaktır.Bu iş bitimini de iş programında bildirmeniz hem müşteriniz için hemde sizin için bir artı olacaktır.Bir çok
tadilat ve dekorasyon
işlerinde programsızlık ve düzgün program yapılmamasından dolayı tadilatlar sıkıntılı bir süreç almaktadır.Öncelikle tadilatı yapacak olan mimar , iş sahibi kesinlikle çok net olmalıdır.Bir seramik işi eğer 1 hafta sürecekse bu müşteriye kesinlikle 1 hafta olarak söylenmelidir.Müşteriniz sizin velinimetiniz iş vereniniz ama sizde onun en büyük yardımcısı ve ortağısınız.İki tarafta açık ve net olmalıdır.İş bittikten sonra, temizliği yaparak işinizi kontrol edin ve gerekli düzeltmeleri yapın.
Sonuç olarak, tadilat ve dekorasyon işlemleri yaparken, doğru planlama, bütçe yönetimi, tasarım,ehil usta kadrosu çok güzel mekanlar ve ortamlar ortaya çıkaracaktır.Bu işler vasıtasıyla referanslarınız artacaktır.